Om Olle

Mitt namn är alltså Olle Uppenberg och detta är min blogg. Bloggens namn är en parafras från en tidigare blogg jag haft för många år sedan. Min tidigare blogg vill jag i övrigt helst ska falla i glömska.

Syftet med denna blogg

Ett av mina stora intressen i livet är filosofi. Jag har nyligen tagit en magisterexamen i universitetsämnet teoretisk filosofi. Dock är filosofi fruktansvärt knepigt i praktiken. Å ena sidan finns det klassiska grunnandet, det vi alla gör när vi går igenom ett problem och börjar prata för oss själva. Sedan finns det dialogen, när vi snackar igenom ett problem med en kompis av något slag. Sedan finns det den mer noggranna filosofiska forskningen, där problemen antas med papper och penna, inläsning på andra forskares resultat och en logisk argumentation som inte får spricka någonstans. Vidare finns det forskning om andra filosofer. Alla dessa aspekter av filosofi är nödvändiga för att nå högre insikt om de problem som plågar oss alla.

Dock är det nog så för de flesta är att det är svårt att få ett helhetsgrepp. Antingen snöar man in på en detaljdebatt om ett detaljproblem. Eller så snöar man in på en enskild filosof och hur denne bör tolkas. Eller så går man och grunnar och snackar med kompisar utan att någon logiskt konsekvent slutsats någonsin produceras.

Denna blogg kan ses som ett halvseriöst försök att skapa filosofisk teori med alla ovanstående aspekter inkorporerade. Det är seriöst till så måtto att inga slutsatser dras på basis av känslomässiga stämningar eller fördomar, men det ska vara lekfullt och kreativt också. För att underlätta för läsningen utelämnas referenser, men ambitionen är att inga påståenden ska vara grundlösa och det går finfint att begära källor på påståenden.

Alla former av respons är oerhört välkommet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s